✅ Głóg to małe i średnie drzewo liściaste dożywające nawet 100 – 150 lat.
✅ Istnieją dwa główne rodzaje głogu – głóg pospolity (Crataegus monogyna) i głóg chiński (Crataegus pinnatifida).
✅ Głóg ma długą historię stosowania w medycynie tradycyjnej.
✅ Głóg jest bogaty w związki bioaktywne, w tym flawonoidy i proantocyjanidyny.
✅ Wykazano, że ekstrakty z głogu mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i kardioprotekcyjne.
✅ Suplementy z głogu są na ogół dobrze tolerowane, a najczęstszym skutkiem ubocznym są łagodne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
✅ Głóg nie powinien być stosowany w połączeniu z niektórymi lekami, w tym lekami obniżającymi ciśnienie krwi, bez nadzoru lekarza.
✅ Głóg należy stosować ostrożnie u osób z chorobami serca, wysokim ciśnieniem krwi lub innymi zaburzeniami sercowo-naczyniowymi.
✅ Typowa dawka głogu to 120-240 mg dziennie.
Głóg należy do roślin, które mają wszechstronne działanie zdrowotne i niesamowity potencjał prozdrowotny już od czasów starożytnej Grecji. Grecy uważali, że to symbol nadziei. Dzięki tym małym czerwonym kuleczkom przyjmowanym regularnie w formie suplementu diety, wspomożemy układ odpornościowy, układ sercowo-naczyniowy ale również obniżymy cholesterol, wspomożemy pracę układu pokarmowego , wzmocnimy naczynia krwionośne oraz wiele innych. Kwiat głogu jest cenną rośliną leczniczą i jest stosowany od lat w medycynie ludowej oraz wielu innych zakątkach świata.
Poniżej w artykule zapoznamy się co to jest głóg i jaki jest użycie kwiatu głogu. Wyjaśnimy przyczyny dlaczego głóg nie kwitnie, a kiedy kwitnie głóg oraz jakie wyróżniamy jego odmiany i jak rozpoznać głóg. Przedstawimy także znakomite właściwości głogu oraz kiedy zbierać głóg. Opiszemy także jego cenne właściwości lecznicze oraz kulinarne, ponieważ zastosowanie głogu znalazło się również w kuchni.
Głóg – właściwości
Właściwości lecznicze głogu są kompleksowe i wpływają na cały ludzki organizm. W lecznictwie używa się owoców głogu, które bogate są w hiperozyd oraz kwiatów głogu, które zawierają więcej witeksyny. Są to substancje aktywne z grupy flawonoidów, które mają szerokie spektrum zastosowania profilaktycznego oraz w terapii chorób ze strony układu krążenia. Posiadają one właściwości immunomodulujące, działanie przeciwutleniające, aktywność przeciwzapalną oraz przeciwalergiczną jak i działanie przeciwmiażdżycowe.
Głóg zawiera również inne związki pochodzące z grupy flawonoidów, takie jak: kwercetyna, rutyna oraz luteolina. Na tym, potencjał prozdrowotny owoców głogu i jego kwiatostanu się nie kończy, ponieważ w jego składzie znajdziemy cenne bioaktywne składniki, do których należą między innymi: kwas fumarowy, kwas szczawiowy oraz kwasy triterpenowe, steroidy, kwasy omega-3 i omega-6, ale także olejki eteryczne, wapń, potas, fosfor i magnez oraz w mniejszej ilości: żelazo, selen i chrom.
Który głóg jest leczniczy i dlaczego?
Zarówno owoce głogu jednoszyjkowego, jak i dwuszyjkowego odnalazły swoje zastosowanie w medycynie ludowej oraz są szeroko popularne w innych rejonach świata. Stosowanie głogu i kwiatostan głogu (z łacińskiego: crataegi folium cum flore), przyczynia się do ochrony naczyń krwionośnych oraz układu krążenia. Zawierają go leki nasercowe, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi płynącej przez naczynia wieńcowe. Dodatkowo, owoce głogu działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, co wpływa na usprawnienie ich perystaltyki i trawienia, dzięki czemu łagodzą biegunki oraz regulują zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego.
Preparaty z głogiem wpłyną pozytywnie również na odporność organizmu dzięki licznej ilości witaminy C, która jest w nich zawarta. Wpływ głogu znalazł zastosowanie w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz usprawnieniu dróg moczowych. Herbata z głogu opinie mówią, że pomagają również w leczeniu bezsenności, ponieważ w kwiatach głogu znajdują się substancje aktywne, które wpływają uspokajająco.
Jak wygląda głóg? Zastosowanie i rodzaje głogu
Owoc głogu to ciemnoczerwone średniej wielkości kuleczki. Dorastają one na niskim drzewie lub dużym krzewie i dojrzewają na przełomie lata i jesieni. Kolor kwiatów głogu zależy od jego rodzaju. Najczęściej jednak występują one w kolorze kremowym, różowym lub czerwony. Drzewa głogu występują na terenie Azji, Ameryki Północnej i Europy.
W Polsce można znaleźć pięć różnych odmian głogu – jednoszyjkowy, dwuszyjkowy i jego odmianę – głóg dwuszyjkowy Paul’s Scarlet, głóg pośredni, głóg pierzastolistny i głóg szkarłatny. Pokrywają one zachodnią część naszego kraju, głównie na terenach nizinnych oraz na niższych partiach górskich.
Głóg dwuszyjkowy
Jak wygląda głóg dwuszyjkowy? Głóg posiada dwie szyjki i jest niewielkim drzewkiem lub rozłożystym krzewem. Rośnie on do 5 m. Ma luźny pokrój i liczne twarde i sztywne pędy pokryte cierniami. Jego liście są szerokie i w kształcie odwrotnie jajowatym, co odróżnia go od głogu jednoszyjkowego. Krzew zakwita pod koniec maja lub początkiem czerwca. Kwiaty głogu zbiera się w tym właśnie okresie. Są one pojedyncze i średniej wielkości.
Kwitnący głóg posiada czerwone lub różowe kwiaty, które mogą służyć jako roślina ozdobna lub jako suplement diety, ze względu na jego właściwości odżywcze. Roślina głóg dojrzewa z końcówką lata, a jej owoce są czerwone i zawierają od 2-3 pestek. Głóg pośredni paul’s scarlet jest jedną z odmian głogu posiadającego dwie szyjki. Głóg Paul’s Scarlet odznacza się bardzo ozdobnymi kwiatami o ciemno różowym kolorze.
Głóg jednoszyjkowy
Głóg jednoszyjkowy jest bardzo podobny do głogów dwuszyjkowych. Również jest to niewielkie drzewko lub duży krzak, który maksymalnie sięgać może 12m. Jednak tak okazała przypadłość nie zdarza się często. Zazwyczaj drzewo głogu sięga 6-8m.
Różni się od poprzedniego głogu dłuższymi i bardziej klapowatymi liśćmi oraz krótszymi kolcami. Kwiaty, które zakwitają na przełomie maja i czerwca układają się w jeden słupek. Są białe i zebrane w baldachogron. Dojrzałe owoce głogu są drobne, czerwone i mączyste w smaku oraz długo utrzymują się na drzewie. Zawierają tylko jedną pestkę. Krótko po okresie kwitnięcia to moment kiedy przycinać głóg należy.
Głóg – owoce
Głóg należy do rodziny różowatych i dość często jego owoce są mylone z owocami dzikiej róży, jednak owoce głogu są bardziej kuliste, niż owoce dzikiej róży, które są bardziej podłużne i owalne. Kolor owoców głogu zależy od dojrzałości. Możemy znaleźć owoce w kolorze zielonym, żółtym, czerwonym lub ciemnofioletowym.
Mają one szerokie zastosowanie w lecznictwie, wspomaganiu układu krążenia i posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz udowodniono, że mają pozytywne działanie na przewód pokarmowy oraz układ immunologiczny. Wartości odżywcze zawarte w owocach wykorzystuje już od wieków medycyna chińska, która cenni sobie ich działanie. Owoce można spożywać jako przetwory lub ususzone owoce. Głóg kiedy zbierać? Kiedy owoce są w pełni dojrzałe, zapewnia to soczystość owocu i skarbnicę cennych witamin i prozdrowotnych funkcji.
Jak pić głóg?
Owoców i kwiatów głogu można użyć na wiele sposobów. Nie jest on tylko używany w medycynie jako środek wspomagający układ krążenia, który wykazuje cenne dla zdrowia właściwości, ale również znajduje on zastosowanie jako roślina ozdobna, a przede wszystkim roślina kulinarna.
Na bazie głodu można przyrządzić wiele smacznych przetworów – konfitur, nalewek i soków, których niezliczone właściwości zdrowotne wspomagają wiele dolegliwości.
Herbata z głogu – przeciwwskazania, na co należy uważać?
Napar z głogu wspiera i reguluje pracę układu krążenia oraz ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Wystarczy, że zalejemy dwie łyżeczki głogu szklanką wrzątku i odstawimy na 20 minut pod przykryciem. By działanie głogu było jak najbardziej efektywne należy pić herbatę z głogu trzy razy dziennie.
Jednak przed przystąpieniem do jakiejkolwiek kuracji przeciwmiażdżycowej lub profilaktyką chorób związanych z niewydolnością serca lub niskim ciśnieniem warto skonsultować to z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ stosowanie głogu nadmiarze może wyrządzać skutki uboczne. Głóg, bowiem może zakłócać działanie innych leków oraz wzmacniać działanie leków nasercowych oraz odradza się stosowanie go przez dzieci poniżej 12 roku życia.
Sok z głogu – właściwości zdrowotne
Na bazie głogu występujące w sklepach lub aptekach soki z głogu wykazują również znakomite właściwości zdrowotne oraz można przechowywać je dłużej, ponieważ nie fermentują tak szybko jak świeżo przygotowany sok domowej roboty.
Jeśli jednak zdecydujemy się na takie rozwiązanie, należy wybrać tylko w pełni dojrzałe owoce. Następnie opłukać je i usunąć pestki. Tak przygotowane owoce muszą zostać odwirowane w sokowirówce, a otrzymany soku wypić od razu. Zalecaną dawką jest spożywanie pół szklanki soku z głogu dwa razy dziennie.
Nalewka z głogu
Nalewka z owoców głogu również posiada właściwości lecznicze. Na bazie głogu możemy otrzymać smaczny i prozdrowotny trunek. Jednak przed przystąpieniem, należy przepłukać oraz zamrozić owoce głogu na jeden dzień, a następnie je rozmrozić. Mrożenie kuleczek głogu zamyka w środku wszystkie cenne substancje, dzięki czemu nalewka będzie działać zdrowotnie.
Po ich rozmrożeniu zalewamy je w słoju ze spirytusem z dodatkiem 250ml przegotowanej i ostudzonej wody. Przygotowaną mieszankę odstawiamy na przynajmniej cztery tygodnie. Po tym czasie możemy smakować korzenny i rozgrzewający trunek, który świetnie sprawdzi się na jesienno-zimowe wieczory, a co najważniejsze – stanowi bogate i naturalne źródło niezbędnych dla organizmu bioaktywnych substancji zdrowotnych.
Wino z głogu
Wino z głogu jest procesem pracochłonnym, jednak odwdzięczy się zdrowotnymi właściwościami, bowiem zawiera wiele witamin z grupy B, witaminę C oraz PP, ma działanie antynowotworowe oraz działanie przeciwutleniające walczące z wolnymi rodnikami. Substancje zawarte w winie z owoców głogu wspomogą funkcjonowanie naczyń krwionośnych i krążenie krwi. Owoce głogu należy rozgnieść, a następnie zalać wodą.
Do mieszaniny dodajemy matkę drożdżową i pożywkę, a następnie zamykamy balon korkiem z rurką. Przetrzymujemy baniak w ciepłym miejscu, najlepiej jest owinąć go dodatkowo kocem. Po czterech dniach dodajemy około 2 kg cukru. Mieszaninę należy odcedzić po około tygodniu przez worek flanelowy, by moszcz głogowy nie przeleciał przez duże oczka zwykłego sita. Najlepsze wino otrzymuje się po 12 miesiącach z owoców, które dotknęły lekkie przymrozki.
Suplementy diety z głogiem
Preparaty z głogiem są szeroko dostępne w aptekach jako suplementy diety, herbatki ziołowe lub syropy. Jest to surowiec zielarski, który łatwo dostać sklepach zielarskich. Kwiat głogu uważa się za bardziej dobroczynny i zawierający więcej właściwości leczniczych niż znajdziemy w owocach głogu.
Głóg polecany jest w profilaktycznym leczeniu wszelkich dolegliwości układu sercowo-naczyniowego i wspomaga układ krążenia. Przed przystąpieniem do stosowania głogu, należy jednak zapoznać się z dołączoną do niego ulotką lub zapytać farmaceutę jak należy prawidłowo stosować suplementy.