Witamina K jest jedną z witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Znając zasadę ADEK, wiemy że ta witamina jest dobrze rozpuszczalna w tłuszczach. Odpowiada również za wiele procesów zachodzących w naszym ciele. Witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Bierze udział w procesie syntezy czynników krzepnięcia krwi – białka protrombiny.
Dzięki obecności tej witaminy w organizmie w odpowiednich ilościach, może ona spowolnić rozwój chorób nowotworowych. To nie jedyne zalety witaminy K w organizmie. Odpowiedzialna jest również za gospodarkę wapnia. Uczestniczy w wychwytywaniu tego pierwiastka przez układ szkieletowy, dzięki czemu jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i stawów, wspiera proces tworzenia tkanki kostnej i bierze udział w metabolizmie tkanki kostnej. Przypisuje się jej właściwości przeciwkrwotoczne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.
Wyróżnia się kilka typów witaminy K. Są to filochinon (K1), menachinon (K2) oraz menadion. Witamina K1 – filochinon to naturalna witamina syntezowana przez rośliny, szczególnie zielone i dostarczana jest do organizmu człowieka z pożywieniem. Menachinon, czyli K2 produkowana jest przez drobnoustroje, które bytują w ludzkim jelicie krętym. Witamina K3 – menadion to syntetyczna forma witaminy K, która rozpuszcza się w wodzie i jest bardzo dobrze przyswajalna.
Gdzie występuje witamina K – produkty
Witamina K w czym się znajduje? Źródła witaminy K znaleźć można w wielu naturalnych produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Zdrowa i zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce to klucz sukcesu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K u dorosłego człowieka wynosi 60-80 mg, które jest łatwo osiągalne, ponieważ w organizmie witamina K produkowana jest w jelicie, jako witamina K2, która w dużej części pokrywa dzienne zapotrzebowanie.
Pozostałe zapotrzebowanie na ta witaminę przyjmuje się wraz z pożywieniem jako witamina K1. W niektórych przypadkach zdrowotnych, jak na przykład w przypadku poważnych schorzeń jelit, które nie są w stanie dostarczyć wystarczającej dawki witaminy K lub przy pierwszych objawach jej niedoboru będzie konieczna dalsza suplementacja doustna.
Zielone warzywa są głównym źródłem witaminy K1, jednak w mniejszych ilościach zawierają ją też produkty pochodzenia zwierzęcego. Są to w większości podroby, na przykład wątróbka wołowa. Witamina K1 znajduje się także w jajkach, mleku i serach oraz dużą jej dawkę zawiera olej sojowy.
Witamina K w owocach
Niektóre owoce dostarczają witaminę K do naszego organizmu. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w kiwi oraz awokado, ale w znacznych ilościach posiadają ją również owoce jagodowe: jagody, borówki, jeżyny. Doskonałym naturalnym suplementem diety i dystrybutorem tej witaminy będą zielone winogrona, truskawki, granat oraz brzoskwinie. Sałatka owocowa z wyżej wymienionych owoców może skutecznie wyeliminować niedobory witaminy K.
Witamina K w ziołach
Witaminą K wypchane są również zioła. Nie tylko wzbogacą smak naszych dań, ale również przyczynią się częściowo do dostarczenia naszemu organizmowi tej witaminy. Natka pietruszki i majeranek posiadają jej najwięcej, ale z witaminą K upakowane są również takie zioła, jak: oregano, bazylia, kolendra, kurkuma i imbir.
Witamina K w warzywach
Witamina K występuje w produktach pochodzenia roślinnego, szczególnie w zielonych warzywach, które są bogate w chlorofil takich jak: sałata rzymska, kapusta włoska, brokuły i brukselski. Obok zielonych warzyw, witaminę K dostarczymy poprzez jedzenie marchewki, kalafiora i rzepy. Mimo, że nie zawierają one aż tak dużo chlorofilu, wciąż są świetnym źródłem niezbędnych składników pokarmowych, które efektywnie wpłyną na krzepliwość krwi oraz wspomogą układ sercowo-naczyniowy.
Witamina K niedobór – objawy
Skutki niedoboru witaminy K w organizmie mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych szczególnie u dzieci i noworodków. Mimo, że rzadko niedobór witaminy K występuje u dorosłych, może się zdążyć, że ilość tego pierwiastka będzie zbyt mała po poważnych zabiegach operacyjnych lub podczas długotrwałej antybiotykoterapii.
Pierwszymi i najczęstszymi objawami niedoboru witaminy K jest skłonność do powstawania siniaków oraz dłuższy czas krzepnięcia krwi. Niedobór witaminy K może prowadzić do poważnych schorzeń jelit i wywołać niektóre choroby wątroby i przewlekłe zapalenie trzustki. Przyswajanie wapnia będzie ograniczone podczas niedoboru i w konsekwencji przyczynić się może do częstych złamań i zaburzeń w metabolizmie kości, a przy dłuższym niedoborze powodować schorzenia układu kostnego, takie jak osteoporoza.
Zbyt mała ilość witaminy K może również powodować długie i obfite miesiączki u kobiet, ponieważ proces krzepnięcia krwi będzie spowolniony. U niektórych niedobory witaminy K mogą przejawiać się jako krwiomocz, a także krwawienie z błon śluzowych.
Przedłużone i niewystarczające stężenia witaminy K może całkowicie przyczynić się do zachwiania równowagi organizmu oraz być powodem chorób układu krwionośnego. Częstą chorobą wynikającą z zaburzeń krzepnięcia krwi oraz zwapnienia naczyń krwionośnych jest niedokrwistość, która może prowadzić do uszkodzenia tkanki mózgowej, nerwowej i sercowej.
Niedobór witaminy K może powodować żółtaczkę, szczególnie poporodową u noworodków oraz choroby krwotocznej noworodków, dlatego witamina K dla noworodka jest tak ważna. Objawy niedoboru witaminy K mogą powodować wiotczenie i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Skutkować to może utrudnionym przepływem krwi, krwawieniem wewnętrznym oraz niebezpiecznymi dla zdrowia – zatorami. Warto również sprawdzić czy niedobór potasu objawy są podobne i nam znane.
Dodatkowo, opisywana w artykule witamina ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego jeśli jej ilość jest niewystarczająca dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jesteśmy bardziej narażeni na infekcje bakteryjne oraz grzybicze.
Witamina K nadmiar – objawy
Rola witaminy K jest bardzo ważna w naszym organizmie, jednak nadmiar witaminy K ma efekt odwrotny do zamierzonego i może powodować serię niepożądanych skutków i objawów, które niekorzystnie będą wpływać na nasz organizm i jego pracę.
Hiperwitaminoza opisywanego elementu pojawia się raczej rzadko. Jeśli jednak witaminę K mamy w nadmiarze daje to takie objawy jak: nadmierna potliwość, uczucie gorąca, bóle serca i bóle wątroby lub zaburzenia funkcjonowania wątroby i układu pokarmowego, co może przyczyniać się do uszkodzenia wątroby. Występują też częste biegunki. Możemy sprawdzić również czy nadmiar manganu objawy niesie ze sobą nieprzyjemne.
Witamina K – przeciwwskazania
Wszystkie osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować z lekarzem przyjmowanie witaminy K. W przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych wraz z witaminą K może spowodować zespół złego wchłaniania się elementów oraz wykluczyć działanie któregoś z leku, co może przyczynić się do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dawkowania produktów leczniczych wyżej wymienionych oraz suplementację witaminy K należy uzgodnić z lekarzem lub poradzić się farmaceuty.
Witamina K w tabletkach – suplementy
Suplementacja witaminy K jest zalecana, gdy mamy do czynienia z zaburzeniami wchłaniania tej witaminy. Stężenia witaminy K notowane są na 60-80 mg dziennie. W układzie pokarmowym ten element jest bardzo ważny, ponieważ niedobór witaminy K może powodować dysfunkcje wątroby, trzustki i jelit oraz może się skończyć przewlekłą chorobą nerek.
Dlatego witamina K odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Stosowana jest również jako profilaktyka krwawienia po zabiegach operacyjnych, ponieważ bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, dzięki czemu rany szybciej się goją.
Na półkach apteki spotkać możemy suplementy diety, które zawierają nie tylko witaminę K, ale także inne pierwiastki, witaminy i elementy niezbędne do pracy naszych organów. Witamina K2 + d3 to suplement diety, który wspomaga kości i gospodarkę wapnia. Ma znaczenie profilaktyczne w przypadku takich chorób jak osteoporoza. Wpływa również na prawidłową pracę stawów. Suplementy diety, w których występuje witamina K2 MK7 aktywuje białka przenoszące wapń, wpływa na właściwe formowanie elementów budulcowych kości i jest szczególnie istotna w ich odbudowie. Witamina K, a potas maja podobne funkcje i odpowiadają za krzepnięcie krwi, jednak potas to minerał, który pełni funkcję elektrolitu w organizmie.